U velikom derbiju virovitičke košarkašice Z-15 “zaledile” favorizirani Podravac iz Virja na čak -31

Već prvo kolo Prvenstva Regije Sjever za djevojke do 15 godina starosti donijelo je veliki derbi ŽKK ViroviticaŽKK Podravac Virje.

Veliki derbi ovaj put donio je i veliko iznenađenje jer su Virovitičanke s čak 31 košem razlike pobijedile favorizirani Podravac predvođen reprezentativkom i vjerojatno najboljom igračicom Hrvatske u ovom godištu Ivom Šoš. Inače, Iva Šoš predvodila je reprezentaciju Hrvatske na otvorenom Europskom prvenstvu u Sloveniji gdje su naše djevojke osvojile odlično četvrto mjesto.

Kao uvod u utakmicu možemo istaknuti da su ove ekipe prije četiri godine, nakon razigravanja po regijama, u gotovo identičnim sastavima nastupile na Prvenstvu Hrvatske do 11 godina starosti i tada ostvarile izvrstan rezultat. Podravac je bio treći, a Virovitičanke šeste u Hrvatskoj. Upravo u tom ‘duhu’ višegodišnjeg rivaliteta započela je i ova utakmica, pomalo nervozno te s puno respekta.

Maja Lena Bucifal postigla je prvi koš na utakmici i domaće su povele no gošće su preokrenule rezulatat te se košem Ene Salajić rezultat ponovno vratio u egal. Tada je uslijedila prva serija Nike Gverić koja je nakon trice još tri puta pogodila koš Virjanki za prvo veće vodstvo od sedam koševa razlike. Prvu četvrtinu s dva ubačaja zaključila je Alisa Lovreković za 17:8 i značajnu prednost domaćih.

U drugoj četvrtini Virjanke su se sabrale i utakmicu ponovno dovele u egal no koševima Tene Tolušić i Maje Lene Bucifal pri kraju četvrtine, na poluvrijeme se ipak krenulo s 27:20 uz pljesak zadovoljnih domaćih navijača. Uz veliku borbenost svakako treba istaknuti i odličnu obranu na reprezentativki Ivi Šoš koju su djevojke velikim naporima uspjele zadržati na, za nju ‘malih’ deset koševa.

U trećoj četvrtini po šest koševa kod domaćih postigle su Nika Gverić i Alisa Lovreković te se utakmica nastavila kretati u istom ritmu na istom rastojanju. Trener Robert Fritz nakon treće četvrtine nastojao je smiriti svoje igračice koje je pomalo ‘izdao’ šut u dosadašnjem dijelu utakmice te kako se kasnije pokazalo očito uspio.

Posljednja četvrtina ostat će zapisana kao vjerojatno najbolja četvrtina ove generacije. Četvrtinu je tricom i dvicom otvorila Nika Gverić, uslijedila je trica Margarete Cenger, dva nova ubačaja Nike Gverić, trica Ene Salajić, koš Maje Lene Bucifal te opet trica Margarete Cenger i za kraj koševi Korine Bosnić i Monike Požežanac Sabolić, da bi ‘točku na i’ postavila Dorotea Blažičević. U isto vrijeme gošće su postigle tek šest koševa za konačnih i pomalo nestvarnih 69:38.

Najraspoloženija igračica ŽKK Virovitice bila je Nika Gverić s 26 postignutih koševa od čega dvije trice, uz 7 osvojenih lopti, 4 asistencije i 2 skoka. Alisa Lovreković postigla je 14 koševa te dodala 7 skokova i 3 osvojene lopte. Margareta Cenger je brojci od 8 koševa, od čega dvije trice, dodala 6 asistencija, 5 osvojenih lopti i 3 skoka. Maja Lena Bucifal postigla je 6 koševa uz 6 skokova i 4 osvojene lopte. Ena Salajić je uz 5 koševa, od čega jednu tricu, osvojila loptu i asistirala tri puta, a Tena Tolušić uz 4 koša, osvojila je 3 lopte.

U strijelce su se upisale i Dorotea Blažičević, Monika Požežanac Sabolić i Korina Bosnić. Dorotea je dodala i skok, a Monika asistenciju i osvojenu loptu. Lorena Kanižaj upisala je asistenciju i osvojenu loptu, a Lana Bajivić jednu blokadu.

ŽKK Virovitica – ŽKK Podravac Virje 69:31

ŽKK Virovitica: Cenger 8, Požežanac Sabolić 2, Lovreković 14, Gverić 26, Bajivić, Bucifal 6, Blažičević 2, Kanižaj, Tolušič 4, Bosnić 2, Salajić 5.

(www.icv.hr, ŽKK Virovitica)