Prijave za potporu za očuvanje radnih mjesta u sektoru športa

Hrvatski Sabor danas je usvojio Zakon o dopunama Zakona o sportu kojima se reguliraju mjere pomoći sektoru športa kako bi se ublažile posljedice pandemije bolesti COVID-19, a koja je pogodila i ovo područje djelovanja. Usvojenim dopunama Zakona o športu čelniku tijela državne uprave nadležnom za područje športa omogućuje se donošenje Odluke o potpori za očuvanje radnih mjesta u sustavu športa pogođenim bolešću COVID-19. Uz to, usvojenim dopunama također se omogućila prilagodba donošenja propozicija i sustava natjecanja u vrijeme posebnih okolnosti u kojima se trenutačno nalazimo, kako bi svi bili regularni i u skladu sa Zakonom.

„Stupanjem na snagu Zakona o dopunama Zakona o sportu sljedeći tjedan ćemo početi s prijavama za potporu očuvanja radnih mjesta u sektoru športa“, najavio je danas državni tajnik za šport Tomislav Družak.

Svi korisnici svoje prijave će ostvarivati putem aplikacije koja će biti objavljena na web stranici Središnjeg državnog ureda za šport, a pravo na prijavu imat će športska udruga – športsko dioničko društvo/klub, koji je član nacionalnog športskog saveza te športski savezi i županijske športske zajednice.

„Svi klubovi moći će zatražiti naknadu za plaće za športske radnike, odnosno trenere, voditelje, instruktore, fizioterapeute i ostalo administrativno i tehničko osoblje. Jednostavnije rečeno, za sve one koji, naravno uz športašice i športaše, čine srž našeg športskog sektora, koji bez njih ne bi niti postojao“, poručio je Družak.

Za ovu mjeru pomoći u proračunu Središnjeg državnog ureda za šport prenamjenom sredstava osigurano je 40 milijuna kuna, a potpora će se moći ostvariti za mjesec ožujak do 3.250 kuna te za mjesec travanj i svibanj do 4.000 kuna.

„Potpora će se moći ostvariti za one radnike s kojima poslodavac ima sklopljen ugovor o radu te za koje ne prima plaću iz nekih drugih javnih izvora. Prema našim procjenama ova mjera trebala bi obuhvatiti oko 3.000 športskih radnika, ali točan broj moći ćemo znati tek kad krenu stizati prijave“, zaključio je državni tajnik Družak.

Prijava za potporu ovdje