Juniorkama ŽKK Virovitice pred punim tribinama izmaknula pobjeda za titulu prvakinja Regije Sjever, teoretska šansa još uvijek postoji

Odlične igračice Podravca iz Virja, predvođene ponajboljom igračicom Hrvatske u mlađim dobnim kategorijama Ivom Šoš, stigle su u Viroviticu na derbi. Ulog je bio visok jer bi pobjeda Virovitičanke zadržala na prvom mjestu i širom im otvorila put do prve titule prvakinja Regije Sjever u najstarijem godištu u mlađim dobnim kategorijama.

Iskusne Virjanke, koje od reda igraju u prvoj seniorskoj ligi, u Viroviticu su stigle s namjerom da ostvare što uvjerljiviju pobjedu jer su ih Virovitičanke u prvoj utakmici (bez Ive Šoš) iznenadile u Virju.

Pune tribine i velika želja za pobjedom dugo su Virovitičanke držala na repu Virjanki. Gošće su se u nekoliko navrata pokušale „odlijepiti na veću razliku“, no uporne Virovitičanke su im neumorno puhale za vrat.

Vođene žestokim navijanjem, ponajviše svojih mlađih kolegica iz kluba, djevojke iz Virovitice, prvenstveno odličnim radom u obrani, nastojale su parirati Podravcu. Mijenjale su se postave, obrane, akcije, prilagođavalo se protivniku i pokušavalo unijeti nešto više nemira u redove gošći, što je u velikoj mjeri i uspjelo, te su do poluvremena Virovitičanke uspjele održavati pritisak.

Nakon desetak minuta provedenih u svlačionici, treneri su izveli svoje igračice na teren po nova uzbuđenja i tu su se nešto bolje snašle domaće igračice.

Početkom drugog dijela zonska obrana i iznimno jak presing zbunio je u jednom trenu Virjanke i prednost se iz minute u minutu počela topiti. Nakon nekoliko situacija koš za koš uslijedio je prvi priključak domaćih igračica na +8.

Virjanke su se opet nešto odlijepile, no osam uzastopnih koševa uz dvije trice Virovitičanke je potpuno približio ekipi Podravca, odnosno do 60:57. Uslijedio je napad djevojaka iz Virja i semafor je otkucavao osmu sekundu u kojem se mora priječi u protivničko polje. Lopta je „postala vruća“ i ispala gošćama, priskočila je Lucija Cindrić i upustila se u borbu za loptu, a zviždaljka sudaca, umjesto isteka osam sekundi, na iznenađenje velike većine u dvorani označila je prekršaj.

Sporan prekršaj bio je i isključujući za Luciju Cindrić što je bio prvi trenutak koji je prelomio utakmicu jer su domaće bile u bonusu pa je to donijelo i dva slobodna bacanja gošćama.

Nekoliko minuta kasnije ukazala se je još jedna prilika na 64:61 kada su Virovitičanke imale priliku izjednačiti kroz slobodna bacanja, no od tri slobodna bacanja iskoristile su jedno, da bi u sljedećem napadu i druga Virovitičanka dobila petu osobnu i više nije bilo snage za preokret.

Virovitičanke se ni tada nisu predavale, no nisu uspjele ukrasti loptu Virjankama i završilo je 71:64 za s(p)retne Virjanke.

Bila je ovo vjerojatno posljednja prilika za osvajanje titule i plasman na poluzavršnicu Prvenstva Regije Sjever među osam najboljih ekipa u Hrvatskoj, no još uvijek postoji nada.

Uspije li Eco Net iznenaditi ekipu Radosti u posljednjem kolu na svom terenu u Varaždinu, Virovitičankama bi se ponovno otvorila vrata prema tituli. Sada je tek vidljivo koliko je važna bila utakmica u Čakovcu u kojoj su Virovitičanke nastupile nekompletne, jer da su ovako odigrale tamo, već sada bi pakirale kofere prema poluzavršnici Prvenstva Hrvatske.

Trener Robert Fritz bio je jako zadovoljan kako su djevojke reagirale u ovoj utakmici u kojoj su doista dale sve od sebe kako bi pobijedile.

– Odigrali smo odličnu utakmicu protiv ekipe koja čini okosnicu seniorke ekipe Podravca i pretendira za plasman u seniorsku Premier ligu, stoga sam jako zadovoljan kako smo danas reagirali. Imali smo nekoliko prilika za prelomiti utakmicu na našu stranu, no nekoliko situacija nije završilo onako kako se nama činilo i to je možebitno prelomilo utakmicu. Sad se tek vidi koliko možemo žaliti za porazom u Čakovcu, no treba dignuti glavu jer smo pokazali da možemo i ako to prenesemo na kontinuirano treniranje punim intenzitetom, iduće godine sigurno možemo napraviti i korak više.

Virovitičankama još predstoje dvije utakmice protiv Radnika iz Križevaca, teško gostovanje u Varaždinu te susret protiv Radosti iz Čakovca. Ukoliko Virovitičanke dobiju Eco Net, a Radost se neočekivano posklizne, eto juniorki među osam u Hrvatskoj.

ŽKK Virovitica – ŽKK Podravac 64:71
ŽKK Virovitica: Margareta Cenger 2, Marta Leda kalaš 4, Mia Deskar 20, Lana Cindrić 12, Lucija Cindrić 4, Nika Gverić 5, Gora Lakota Kovač, Tena Tolušić, Lana Ojurović, Nika Kozlinger 17, Nika Pavelić i Lea Kozlinger.

(www.icv.hr)